2012. április 26., csütörtök




Nagytakarítás ökó módra

Biztosan mindannyian emlékszünk anyáink, nagyanyáink természetes tippjeire a lakás tisztán tartására. Vannak örök érvényűek, amik sosem veszítenek aktualitásukból és hatásukból. Az összes mai modern tisztítószer ezekre a hagyományos módszerekre épül, csak éppen kemikáliák ezreivel bombázzák őket. Gondoljunk bele, hogy egy szimpla takarítás alkalmával mennyi vegyszerrel érintkezünk, belélegezzük, károsítjuk környezetünket és saját egészségünket miközben könnyedén helyettesíthető lenne a legtöbb vegyszer olyan anyagokkal, amelyek a legtöbb háztartásban a polcokon csücsül. Nem mellékes az a tény sem, hogy évente szinte egy családi nyaralás árát költjük el feleslegesen a tisztítószerekre és társaikra.
Íme néhány tipp a környezettudatos háziasszonyoknak:

Ecet:
Ez a csodaszer már több fronton bizonyított:) Nálam mindenképpen.
Ablakmosásra, vízkőoldásra, hűtőtakarításra, általános lemosásra csempékre, vízcsapokra, fertőtlenítésre használhatjuk 20%-os változatát. A vízforralót is ezzel vízkőtelenítjük és a mosógépet is. Gumikesztyűt azért húzzatok, mert sav lévén csípheti, marhatja a bőrt.
Mosószóda:
Vízkőlerakódások eltávolítása után a súrolás volt a következő feladat, amihez a mosószóda kiváló választás. 2 kg kb. 1000 Ft és gyakorlatilag 1 évig használhatjuk. A környezetbarát tisztítószer nemcsak a súrolásban bajnok, hanem kiváló vízlágyító is, sőt mosásra (én fehér mosáshoz mindig használok), mosogatásra is használható, de az is kiderült róla, hogy kiválóan tünteti el a csempefugák makacs szennyeződéseit. A kád belsejében végigfutó "szappangallér" oldásához és egyéb szennyeződéseket is könnyedén lepucolja egy szivaccsal társítva.. A lefolyót is tisztíthatjuk vele: 1 kis maréknyi mosószódára egy pohár ecet, erre forró víz és dugulásmentes, tiszta lefolyót kapunk.
Citrom:
A citromlé természetes tisztító csodaszer. Nemcsak a vízkő távolítható el vele, hanem az ablakok és tükrök mosására is kiváló, megtisztítja a konyhai és a fürdőszobai felületeket, és az izzadságfoltokat is eltünteti. A citromlé a legerősebb ehető sav. Mivel pH-értéke igen alacsony, a legtöbb háztartási baktériumot elpusztítja, ráadásul még kellemes szagot is áraszt. Én a mikrót takarítom vele, belecsavarok egy kis tálkába 1 egész citromot, 2 percig melegítem a mikróban, aztán csak nedves szivaccsal áttörlöm a belsejét.
Szódabikarbóna
Rendkívül sokféleképpen felhasználható – nemcsak tisztít, fényesít, illatosít, de vizet is lágyít. Mindenféle felület tisztítására kiváló, legyen az ékszer, szőnyeg, tintafolt, vagy ablak. Remek levegőillatosító is. Pl. hűtőbe lehet belerakni egy kis tálkába, ezzel elkerülhetjük a hűtőszagot. Enyhén lúgos, így lágyítja a vizet. De házi kozmetikumokban is remek alapanyag, én használom a deok illetve a fürdőgolyók elkészítéséhez.
Bórax
A fehérítőszer helyettesítőjeként ismert. Mint természetes tisztítószer tisztít, illatosít, fertőtlenít, lágyít, és felfrissíti a tapétázott és festett falakat is. Fontos azonban megjegyezni, hogy irritálhatja a bőrt, és a szervezetbe kerülve mérgező is lehet. Gyógyszertárakban, ökoboltokban kapható. 500 g kb. 400 Ft.
KukoricakeményítőA kukoricakeményítő kevésbé ismert, természetes tisztítószer, ám remek megoldás ablakok mosására, bútorpolírozáshoz, vízzel hígítva vasaláshoz és szőnyegmosó szerként is. Ám meglepő módon legjobban a zsírfoltokat távolítja el. Szintén használom kozmetikumok alapanyagaként is.
Ha vakítóan fehér függönyöket akarsz, akkor sós vízben kell áztatni 1 éjszakát, másnap pedig szokásos módon mosni. Anyum mindig így mosta a függönyöket, amióta világ a világ:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése