2012. április 19., csütörtök

A csodás shea vaj

Elhatároztam, hogy írok az összes eddigi kipróbált alapanyagomról egy rövid ismertetőt, hogy bevezesselek benneteket a természetes kozmetikumok világába.
Mivel is kezdhetném a sort, mint a nagytudású Jolly Joker barátommal: a shea vajjal :)
Ez az a vaj, ami gyakorlatilag a gyerkőc talpától a mi fejünk búbjáig használható önmagában vagy más értékes olajokkal ötvözve.

  Önmagában használható bőrápolóként, mely segíti a bőr rugalmasságának megőrzését. Természetesen táplálja és hidratálja bőrét, csökkenti a bőr öregedését, a ráncok kialakulását.
- Ekcémás bőr ill. neurodermitis esetén a legkiválóbb kozmetikum
- Napi használat esetén enyhíti a pikkelysömör tüneteit
- Regeneráló és sebgyógyító hatással rendelkezik
- Enyhíti a bőr allergiás reakcióját, bőrproblémákat, nyugtató hatással rendelkezik
- Ajakápolóként is kiváló
- Segít a terhességi csíkok (stria) kialakulásának megelőzésében
- Masszázshoz is használható
- Ápolja a törékeny körmöket, hajat
- Véd a leégés ellen (2-3 faktornyi védelmet biztosít)
- Napozás után a shea vaj megnyugtatja az irritált bőrt
- Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását
- Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre
- Borotválkozás után nyugtatja és ápolja az irritált bőrt
- Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását
- Babapopsi kenőcsnek is kiváló

A shea vaj egy közepesen kemény, sárgásfehér színű növényi zsiradék, amely egy Közép-Afrikában élő fa terméséből készül. A karité fa (Vitellaria paradoxa) 20 éves korában hozza első, nagy, szilvára emlékeztető, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem. Ligetes-fás szavannákon elterjedt növény, ahol hatalmas példányai élnek. A karité fa egész évben terem, de általában évente csak egy-két alkalommal szüretelik.

A növény gyümölcse a shea dió, akár 60-70%-os zsírtartalommal rendelkezik. Az érett gyümölcsök belsejét összetörik, vagy apróra darálják és vízzel keverve tűz felett óvatosan melegítik. A dió-őrleményből kiolvadó zsiradék a víz felszínén összegyűlik. Az eredmény egy közepes keménységű, tört fehér színű, édeskés, kissé füstös illatú növényi zsiradék, a shea vaj. E tradicionális elkészítés rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A, E és F vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Az elkészült shea vaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a shea diót melyik évszakban és tájon szüretelték.

A shea vajat Afrikában igen nagy mennyiségben állítják elő. Ott a bőrápoláson kívül a táplálkozásban is használják, sőt - éghető lévén - még világítanak is vele. A szennyeződésektől mentes, finomítatlan shea vajat hordókba töltik és szállítják a világ különböző pontjaira.

A shea vaj egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, de egy év után is csak vitamintartalma kezd lassan csökkenni.

Így néz ki:)
A szagát szokni kell, engem a szalonnasütés után megmaradt hamukupac illatára emlékeztet:) De 10-15 perc alatt elillan bőrünkről a füstös illat, másrészről remekül lehet illóolajokkal illatosítani, finomítani:)
Nagyon sok helyen lehet már shea vajat kapni, azonban mielőtt megvennétek az első utatokba esőt, mindenképpen fontos, hogy FINOMÍTATLAN legyen és ne a legolcsóbbat vegyük meg...itt ugyanis az esetek nagy százalékában igenis számít az ár-minőség arány. Legtöbb krémembe kerül ebből a csodaszerből, de legutóbbi szappanomba is tettem az extra kényeztetés jegyében:) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése