2012. április 18., szerda

Mérgező kozmetikumok?



Ha visszagondolok a gyerekkoromra hírből (vagy csak onnan) sem ismertük az ekcémát, pikkelysömört, asztmát,allergiát, rákot..mára már pedig nincs olyan család, akit ne érintene ezen betegségek egyike. Sajnos rengeteg mérget viszünk be a szervezetünkbe az élelmiszerekkel, vízzel, levegővel...és a kozmetikumokkal.
Megdöbbentő, hogy mennyi méreg kerül bele az arckrémekbe, hajápolókba, testápolókba, dezodorokba és a legtöbben boldogan fizetünk is érte. Érdekes adat, hogy az utóbbi tíz évben az illatszer-allergiások száma megkétszereződött.
Az ország lakosságának körülbelül egyharmada allergiás
  • 10-16% rinitiszes, orr-nyálkahártya irritáció,
  • 12-15% bőrelváltozásos,
  • 2% ételallergiás,
  • 2-3% asztmás.
Az allergiák felét-harmadát idehaza három vegyületcsoport okozza:
  • parabének (tartósítók),
  • perubalzsam-félék,
  • fahéjsav-származékok (a két utóbbi csoport illatszereket jelent).
A legtöbb szintetikus kozmetikumok nehezen bomló vegyületeket tartalmaz, amelyek a
a szennyvízzel a folyókon át, a halak és a madarak közvetítésével bekerülhetnek a táplálék-láncba, és így a környezetbe került vegyszerek az embert is elérik. Az Európai Unióban ezért már több mosóporból kivonták őket. Legalábbis ezt állítják.
Figyelemfelkeltésül leírom azokat az összetevőket, amik KERÜLENDŐK:

1. Alumínium származékok:  Főként dezodorokban találhatók. Az izzadást teljesen nem tudják meggátolni, ám gyulladást és allergiát válthatnak ki. Megakadályozzák a természetes kiválasztást és méregtelenítést, azáltal, hogy blokkolja a verejtékmirigyek működését. Minél 24 órásabb egy deo, annál veszélyesebb.Gyakorlatilag pont a legkényesebb részen - a hónalji és a mellmirigyek közelében blokkolódnak a természetes méregtelenítő folyamatok, aminek köszönhetően az eltávozni képtelen mérgek a környező mirigyekben rakódnak lenne, amely kiváló táptalaja lehet bármilyen rákos folyamat kifejlődésének. Például: Ammonium alum, Aluminium Fluoride, Aluminium Silicate. Érdekes adat szintén, hogy egyes kutatók összefüggésbe hozzák az alumíniumsók szerepét a férfiaknál egyre gyakrabban előforduló mellrákkal (minden 4. mellrákos: férfi)
2. Kőolaj származékok:  Krémekben, testápolókban, alapozókban vannak. Eltömítik a pórusokat, akadályozzák a bőr méregtelenítését, erősítik a gyulladásra való hajlamot. Például: Mineral Oil, Paraffin Wax, Liquidum Paraffinum, Petrolatum, Microcristallina Wax.
3. Kémiai fényvédőszerek:  Találhatók napozószerekben, testápolókban, tusfürdőkben. Bár önmagukban nem károsak, de UV-sugárzás hatására rákkeltő vegyületekké válhatnak. Például: Benzophenone, Oxybenzone, Octyl-Methoxycinnamate.
  1. Habképzők:  Hab- és tusfürdők, babafürdetők, intim mosakodók, samponok, hajbalzsamok összetevői. Meglepő módon a mosóporok és a samponok mosóaktív anyaga ugyanaz a zsíroldó tenzid, vagyis egy szulfát vagy foszfát származék. Ezek megtalálhatók ipari zsíroldókban, mosogatószerekben és vécétisztitókban is. A bőrre és az egészségre nézve a négy legveszélyesebb anyag: Sodium Lauryl Sulfate (vagy Sodium Dodecyl Sulfate), Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate. Rákkeltő, bőrizgató, nyálkahártya károsító, mérgező hatásukon kívül súlyos kárt okoznak a szervezetnek azzal a funkciójukkal is, hogy a bőr és a szervezet első számú védelmi vonalát - a bőrfelszíni emulziót - kíméletlenül és maradéktalanul leoldják a bőrről, megfosztva ezáltal a bőrt immunrendszerétől. Ezen vegyületek "áldásos" tevékenységének köszönhető az a bizonyos száraz, húzódó és viszkető érzés, a bőrallergiák nagy része, a korai bőröregedés és a - sajnos már csecsemőkorban is jelentkező - ekcéma.
5. Emulgeátorok:  A krém víz és olaj keveréke. Mivel e kettő taszítja egymást, kell hozzá némi „ragasztó“, ez az emulgeátor. Az emulgeátor tehát a víz és az olaj tartós keverékét stabilizálja és emulziót képez. Java részük szintetikus (gliceril-, szorbitán-, PEG-származékok), de vannak természetes anyagok is (lecitinek). Nem szabad elfeledni azonban, hogy az emulgeáló szerek nyitottabbá teszik a bőrt a környezet káros anyagai számára. A legveszélyesebb kozmetikai emulgeátor a Triethanol amine (TEA) s ennek származékai. Például: TEA-C12-C15 Alkyl Sulfate, TEA-Cocoate, TEA-Hydrolyzed Protein. TEA-Lactate.
6. Szintetikus illatanyagok:  Illóolajok, parfümök, amelyek elfedik a termék alapszagát, kellemesen illatosítják a bőrt. Gyakran ezek alapján választjuk ki kedvenc termékünket, viszont ezek az anyagok sokszor allergiás reakciókat is válthatnak ki. Hátulütőjük, hogy nem elsősorban a bőrrel érintkezve fejtik ki káros hatásukat, hanem a szagláson keresztül a limbikus rendszerben - azaz az agyban landolnak a szemnek láthatatlan méretűvé tett kőolajmolekulák, és ott blokkolnak különböző agyi folyamatokat. A problémásabbak: Amyl Cinnamal, Cinnamil Alcohol, Citral, Eugenol, Hydroxycitronellal, Isoeugenol.
7. Tartósítószerek:  Megakadályozzák a krém romlását. A szintetikus baktériumölők és avasodásgátlók gyakran megterhelik, izgatják a bőrt és allergiát okozhatnak. Viszont ez az egyik legproblémásabb vegyületcsoport.  Bronopol/2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Bronidox/5-Bromo-5-Nitro-1,3-Dioxan. Ami NEM káros, az az Ascorbic Acid (aszkorbinsav, azaz C-vitamin), az Apple acid (almasav) és minden 100%-os illóolaj.
  1. Szintetikus színezékek:  Bár nem mindegyik, de többnyire károsak. Abból ismerhetők fel, hogy nevük C.I.-vel kezdődik, majd a betűket hosszú számsor követi. /forrás: Dr.Rózsa Sándor, Antal Vali/
Most pedig vegyetek le egy tetszőleges flakont a fürdő polcáról és nézzétek meg, hogy mivel mossátok saját és családtagjaitok bőrét nap, mint nap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése