2012. április 19., csütörtök

Miért válasszuk a természetes kozmetikumokat?

Az előző bejegyzésem remélhetőleg elgondolkodtatott benneteket, hogy miért NE használjunk vegyszerekkel, egészségkárosítókkal teletömött mesterséges kozmetikumokat. Most arról szeretnék írni, hogy miben különböznek és miben segítenek nekünk a természet adta csodaszerek.

Amikor beleástam magam a témába, akkor meglepetten és örömmel konstatáltam, hogy ez a terület már jól bejáratott és szerencsére egyre többen teszik magukévá a tudatos vásárlói szemlélelet, túllépve a harsány, színes, tökéletes reklámokat, mára már egyre többen nézik az összetevőket és hatásukat mielőtt kosarukba tennék. És milyen jól teszik:)
A natúr kozmetikumok összetevői egyrészről nagy tisztaságú növényi olajok, illóolajok, gyógynövények virágai, levelei, termései és ezek esszenciái. A natúr, finomítatlan növényi olajok a rájuk jellemző dermedésponton megszilárdulnak, pontos összetételük, vitamintartalmuk változó lehet. Másrészről képesek bőrünk ápolására tartósan, mellékhatások nélkül ! Ez azért elég megnyugtató, nemde?
Ráadásul személyes tapasztalat, hogy hatásosan működnek bőrproblémák sőt egyes bőrbetegségek esetében is. A vegyszeres múltamban minden nap kenegetni kellett magam fürdés után, mert annyira húzódott, viszketett a bőröm, ma viszont heti 1x-2x elég, ha végigkenem magam, azt is inkább terápiás céllal:)
A természet évezredek óta gyógyítja az embert, mégis hajlamosan vagyunk elhinni a reklámbéli csoda-hidratáló meséjét, ami valójában csak kőolajszármazékokat tartalmaz és úgy hidratál, hogy a bőr mélyebb rétegeiből a felszínére szívja a nedvességet. A boltok polcain megannyi bőrápoló termék próbálja eladni magát, de sajnos sok esetben kiderül, hogy egyedül a gyártó jár jól, ha valaki azt magára keni. A cél a profit, tehát szükség van egy jó reklámra, egy hatásos csomagolásra, valamint egy marék tartósítószerre, hogy legalább addig ne romoljon meg a termék, amíg a vásárló kosarába nem kerül. A hatás gyakran csak másodlagos kérdés.Nem véletlenül nevezik SZÉPSÉGIPARNAK...A samponok is pont így működnek...a vegyszeres trutyi ugyan látszólag tisztára mossa a hajunkat, viszont köszönhetően a "remek" oldószereknek a fejbőr egészséges lipidrétegét is lemossa, aminek hatására hajunk rakoncátlan, gubancos és száraz érzetű lesz (vagy korpás, vagy zsíros), amely probléma orvosolására természetesen veszünk még egy flakon balzsamot is. És így tovább, és így tovább.
Elterjedt tévhit a tiszta növényi olajokkal kapcsolatosan, hogy csupán általános bőrápolásra használhatók, a különböző bőrproblémákra azonban nem jók. A shea vaj pl. legfontosabb szerepe hidratálás, de emellett bőrnyugtató, napvédő hatású. Hatékonyan csökkenti az ekcéma és a pikkelysömör kellemetlen tüneteit. A hidegen sajtolt, szűz kókuszolaj ápolja a bőrt, egészségessé csillogóvá varázsolja a hajat. A neem olaj csípések, irritációk, fertőzések ellenszere. Máig hagyományos recept alapján főzik Afrikában a fekete szappant, készítéséhez csak növényi leveleket és olajokat használnak. E természetes növényi kozmetikumok akár csecsemőkortól is használhatók.. Ha az összetevők rendben vannak, akkor érdemes némi figyelmet fordítani a készítmény származására is:)  Fontos, hogy a termék az ellenőrzött ökogazdálkodás valamely védjegyét viselje. Ez garantálja, hogy a növény védelmére nem, vagy csak az ökogazdálkodásokban engedélyezett növényvédő szereket használtak. Az ilyen védjeggyel ellátott termékek biztosan nem tartalmaznak szermaradványokat még nyomokban sem.  Egy másik jelzés, amire érdemes odafigyelni a „Fair Trade” kereskedelem védjegye. Ez olyan kereskedelmi partnerséget jelent, amely a hátrányos helyzetű termelők számára jobb kereskedelmi feltételeket biztosít és megakadályozza kizsákmányolásukat (ne feledjük el, hogy távol Európától rengeteg embernek ez jelenti a megélhetést).
Végül, hogy feltegyük az i-re a pontot kikerülhetetlen, hogy ne vegyünk tudomást a környezetünkre gyakorolt hatásunkról, szerepünkről. Ugyanis ez is szempont. Igyekezzünk minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni magunk után, hogy gyermekeink, unokáink is egy élhető bolygón élhessenek.
 Vegyszerek tömege zúdul nap, mint nap élővizeinkbe a tisztálkodó-tisztító-mosószerekkel ráadásul hihetetlen mennyiségű szemetet halmozunk fel a kiürült flakonokkal, tubusokkal, tégelyekkel.

Élj vegyszermentesen, tisztán!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése